С падането на цените на петрола с една трета от стойността им само за една нощ, страните - членки на ОПЕК губят над половин милиард долара на ден от приходи, показват изчисленията на Reuters.

В по-голямата си част, петролът е основен източник на доходи за членовете на Организацията на страните износителки на петрол и такъв драматичен спад на цените ще натовари икономиката. Някои като Иран и Венецуела, вече са на ръба, пише изданието. Фючърсите на Brent  спаднаха с цели 31% до $31 в началото на седмицата, най-ниското им ниво от средата на февруари 2016 г.

Защо сривът на цените на петрола е по-опасен за пазарите, отколкото коронавируса?

Защо сривът на цените на петрола е по-опасен за пазарите, отколкото коронавируса?

Брент се срина с 18,7%, за да стигне до 36,8 долара за барел

Цените спаднаха близо 20 долара за барел от срещата на ОПЕК и държавите от ОПЕК+ на 6 март.  Въз основа на средната им февруарска продукция, членовете на ОПЕК са претърпели загуби от над 500 милиона долара, твърди Reuters.

ОПЕК настоя за разширяване на съкращенията на продукцията с още 1,5 милиона барела на ден, за да се стигне до над 3 милиона до края на годината, заедно със страните, които не членуват в организацията известни като OPEC+. Русия обаче отхвърли предложението, което доведе до краха на съюза и началото на ценова война за пазарния дял.

Членовете на ОПЕК Нигерия и Алжир заявиха, че разпадането на сделката ще бъде болезнено за производителите. "Спадът на цените на петрола с 10 долара за барел понижава приходите с 2-4% от БВП, в някои страни", казва Ян Фридрих, ръководител на Middle East and Africa Sovereign Ratings.

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

След срива в петрола да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

За периода, в който "черното злато" поевтиня с 30%, бензинът поскъпна с над 6%

Позицията на Русия

Междувременно министерството на енергетиката на Русия съобщи, че нефтеният им сектор ще остане конкурентен и ще запази своя дял на пазара, независимо от прогнозите за ценит.

На среща с министър-председателя Михаил Мишустин министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че понижението на цените на петрола, които в понеделник претърпяха най-големия си спад след войната в Персийския залив през 1991 г., няма да засегне петролния сектор на страната. "Руската петролна индустрия има висококачествена ресурсна база и достатъчен запас от финансова сила, за да остане конкурентоспособна на всички прогнози за цените, както и да запази пазарния си дял", каза още Новак.