Въпреки че ОПЕК и Русия не успяха да постигнат споразумение за координирано понижаване на добива, което доведе до търговска война между двете и изстрелване на цената на суровината, все пак от началото на месеца федеративната република е редуцирала количеството произвеждан петрол, предаде Oilprice.

Средният дневен добив на страната за последната седмица е възлизал на 11,25 млн. барела, което е спад от под 0,5% в сравнение със средния добив през миналия месец. Водещите производители в Русия вече са готови на масово съкращаване, тъй като вече са губещи от продажбите на суровината, при все че сорта Urals се търгуваше на цени от около 10 долара за барел в Ротердам и Италия.

Руският петрол падна под 11 долара за барел

Руският петрол падна под 11 долара за барел

При тази цена страната на практика не получава постъпления от данъка върху него

Дори и главният изпълнителен директор на Tatneft Наил Маганов, който по-рано твърдеше, че даже цена от 8 долара за барел няма да навреди на компанията, е посочил, че няма да е много икономически смислено за страната да увеличава производството допълнително, заради пандемията от коронавирус. Енергийният министър Александър Новак каза, че точно това може да се случи, като добивът има капацитет да нарасне с между 200 и 300 хил. барела дневно.

Очаква се среща между Саудитска Арабия и Русия да се проведе в четвъртък, след като беше отложена в началото на седмицата. САЩ засега не се очаква да се включи в сериозно координирано понижаване на добива.