Саудитска Арабия и Русия са в най-добрата позиция и ще се справят най-лесно с негативния ефект от колапса на американския петрол, който в понеделник за първи път в историята отчете отрицателна стойност. На това мнение е анализаторът Дейв Ернсбергер, който е ръководител в S&P Global Platts.

"Саудитска Арабия и Русия са тези, които печелят тук", посочва той пред CNBC. "Рияд и Москва от много време гледат на натрупването на американския шистов нефт като възможност за извличане на полза", допълва той.

Най-лошият ден за американския петрол: Как цената му стана минус $37 за барел и се върна до $1,65

Как американският петрол се срина под $0, а сега се търгува по-евтино от бутилка Coca-Cola

Фючърсите на WTI паднаха с 300%, а след това поскъпнаха с $39

Експертът обаче посочва, че двете страни не трябва да гледат прекалено обнадеждаващо на ситуацията, тъй като сортът Brent "не изостава" и също отчита загуби, а светът остава без достатъчно място за съхранение на суровини.

В условията на слабото търсене заради разпространението на коронавируса производителите в Щатите нямат достатъчен капацитет за натрупването на още резерви от нефт. Основният хъб за американските запаси - Къшинг в Оклахома, с очаква да бъде "запълнен" в рамките на няколко седмици.

"Това, което видяхме в Оклахома вчера, подобно на вируса от Ухан, може да се разпространи също като него в останалата част от света при това с бързи темпове", предупреждава Ернсбергер.

"Според нашите изчисления общият капацитет в световен мащаб ще бъде запълнен до края на май или до началото на юни", допълва той и посочва, че заради това "радостта" на Москва и Рияд ще бъде кратка.