Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък се покачват след като вчера паднаха до най-ниското си равнище от януари насам.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $1,58 (3%) - до $57,81 за барел. В хода на търговията в сряда цената им се срина с $2,71 (4,6%) и при закриването на сесията би $56,23 за барел.

Стойността на американския WTI с доставка през септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $1,64 (3,21%) - до $52,73 за барел. Вчера тези контракти поевтиняха с $2,54 (4,74%), до $51,09 за барел.

Сривът на петролните цени през август достига 10%, предизвикан от общата негативна тенденция на световните пазари заради влошените търговски отношения между САЩ и Китай.

Допълнителен негативен фактор за петролните котировки вчера станаха данните на енергийното министерство на САЩ. Неочаквано през миналата седмица стоковите запаси от суровината са се увеличили с 2,39 млн. барела при прогноза за спад от 3,8 млн. барела. А запасите от бензин са подскочили с ,4 млн. барела при очаквано понижение от 1,25 млн. барела.

В четвъртък подкрепа за петролния пазара оказват съобщенията за това, че Саудитска Арабия е започнала консултации с колегите си в ОЕПК за възможна реакция на ценовия срив, информира Bloomberg.