Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник продължават понижението си. Пазарът се фокусира върху рисковете от увеличено предлагане на суровината, оставайки словесните престрелки между лидерите на САЩ и Иран на втори план.

Нарастващият търговски конфликт между Вашингтон и Пекин заплашва да отслаби търсенето на енергоносители, докато в същото време редица страни увеличават добива на петрол.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,28 - до $72,78 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадат в същото време с 26 цента -до $67,63 за барел.

Предишният ден цената на WTI завърши търговията на най-ниско ниво от 21 юни насам, спадайки с $0,37 (0,54%) - до $67,89 за барел. В понеделник Brent загуби 1 цент от стойността си - до $73,06 за барел.

Заявленията на президента Доналд Тръмп от уикенда определено внасят нов слой на неопределеност и волатилност на петролните пазари, отбелязват анализаторите.

В същото време Саудитска Арабия дава сигнали, че може да се въздържи от повишаване на добива до максимално натоварване на мощностите си.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак проведе в понеделник в Москва среща с иранския си колега Бижан Зангане, обсъждайки работата на ОПЕК и сътрудничеството между двете страни в енергийната област.

Инвеститорите очакват данните за стоковите запаси от суровината в САЩ, които според прогнозите са се съкратили през миналата седмица с 3,1 млн. барела.

Септемврийските петролни фючърси На Шанхайската международна енергийна борса във вторник поскъпнаха с 0,8%, до 494,4 юана за барел. В понеделник тяхната цена спадна с 0,6%.