Цените на петрола се повишават в петък сутринта и завършват седмицата на положителна територия, докато инвеститорите продължиха да оценяват перспективите за петролния пазар през втората половина на годината.

"Пазарът на петрол може да остане силно нестабилен в краткосрочен план, тъй като вниманието на търговците постоянно се измества между факторите на предлагането и търсенето", каза Ваел Макарем, анализатор в Exness.

"Действията на Саудитска Арабия и Русия, които намаляват производството, помогнаха на цените на петрола да се покачат този месец и да излязат от тесния диапазон, който държаха, и този фактор може да продължи да подкрепя пазара в средносрочен план", обяснява експертът, цитиран от Market Watch.

Той отбелязва, че по-слабият от очакваното растеж на китайската икономика вреди на перспективите за търсенето на петрол. В същото време нарастващите очаквания за ранен край в цикъла на затягане на Федералния резерв на фона на забавящата се инфлация в САЩ подкрепят прогнозите за търсенето и петролния пазар като цяло.

Днес, към 9:20 часа българско време, цената на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 80,26 долара за барел, която е с 0,62 долара по-вече от тази при затваряне на предходната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,18 (0,2%) до $79,64 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в сщото време поскъпват с $0,80, до $76,44 за барел. Ден преди това цената на тези контракти се повиши с $0,36 (0,5%) до $75,65 за барел.