Настоящият план на Европейския съюз за премахване зависимостта си от руския газ, като го замени постепенно с газ от други източници, може да струва на блока до 214 милиарда долара повече от първоначално планираното. Това се пише в доклад на мозъчният тръст за климата и организациите Ember и Global Witness, които призовават за по-бързо внедряване на възобновяеми източници.

Планът на Европейската комисия REPowerEU да направи Европа независима от руските изкопаеми горива още преди 2030 г. включва диверсификация на доставките на газ, ускоряване на работата по възобновяеми източници, увеличаване на производството на електроенергия от тях и замяна на газта в производството на отопление и електроенергия. Според Комисията това може да намали търсенето на руски газ от ЕС с две трети преди края на годината, пише Oilprice.

Според Ember and Global Witness настоящите планове на ЕС за използване на газ биха могли да струват допълнително 264 милиарда долара към сметката на ЕС за енергия през 2030 г., заради високите цени на газа. Планът REPowerEU ще намали сметката само с 49 милиарда долара (47 милиарда евро), което все пак ще бъде увеличение с 214 милиарда долара (203 милиарда евро) над първоначалните прогнози на Комисията, смятат от организациите, съставили доклада.

Стратегията на Европейската комисия REPowerEU има за цел да намали вноса на руски газ на континента. Все още обаче се разчита много силно на руски газ, а сметките в Европа ще бъдат увеличени от 34 милиарда евро при прогнозни цени за 2030 г. или 203 милиарда евро при цените днешния газ", се казва в изявление на Ember and Global Witness.

България ще получава втечнен природен газ от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром"

България ще получава втечнен природен газ от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром"

Доставките започват от юни

"Да се залага на изкопаеми източници е губеща стратегия. Високите и нестабилни цени на газа ще струват скъпо на ЕС. По-добре би било стрдсвата да се изразходват за преход, който може да донесе достъпна и чиста енергия за всички европейци", коментира Сара Браун, старши анализатор в Ember.

Според експерти десетилетия на прекомерно разчитане на газ от Русия направи Европа невероятно уязвима към променливите цени, като същевременно даде възможност на президента на страната Путин. "Анализът ни сега показва, че Комисията е подценила значително цената за потребителите".

Очаква се Европейската комисия да разкрие подробностите от плана REPowerEU следващата седмица. Очаква се в него да бъдат включени и възобновяеми източници. Очаква се ЕК да предложи по-бързо разрешаване на проекти за възобновяема енергия, като част от плана си за увеличаване на усвояването на възобновяема енергия, за да намали зависимостта от руската енергия и да ускори енергийния преход.