От юни България ще получава доставки на втечнен природен газ от САЩ. Това е било договорено по време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, съобщиха от Министерски съвет след срещата на Петков с вицепрезидента Камала Харис.

Доставките на втечнен природен газ към България ще са на цени, по-ниски от тези на "Газпром".

"Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за България и региона", написа Петков в профила си в социалната мрежа Facebook.

Двамата са обсъдили и войната в Украйна. Петков е посочил, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, а вицепрезидентът Камала Харис е поздравила страната ни за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

Министър-председателят е разговарял и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Държавния департамент. Те са обсъдили енергийната диверсификация на страната ни и модернизация на въоръжените ни сили, както и развитието на Западните Балкани.

Руската енергийна компания "Газпром" спря доставките на газ за България в края на април.

На този фон Украйна обяви, че спира една трета от транзита за Европа от днес. От газопреносната компания обясняват, че доставките от "Газпром" се пренасочват към два региона в източната част от страната, подкрепяни от Русия, пише Reuters.