Броят на безработните в САЩ към Нова година се е понижил до малко под 20 млн. души, сочат последните данни на бюрото за ценза на страната, предаде Zero Hedge. Това все пак е десетократно по-високо число в сравнение с предишната Нова година, когато техният брой беше само 2 млн. души.

Относително позитивна тенденция се наблюдава и при броя на хората, които подават първоначални молби за обезщетение за безработица. Той падна до 787 хил. души в последната седмица на декември, въпреки че очакванията сочиха към между 806 и 835 хил. души.

Графика: Безработни в САЩ

Снимка 512132

Източник: Zero Hedge

Източник: Zero Hedge

"След голямото понижение от последната седмица, Калифорния и Ню Йорк са щатите с най-голямо увеличаване на първоначалните молби за безработица, тъй като затварянето на икономиките там се затегна, докато Илинойс и Пенсилвания са щатите с най-значими подобрения на пазара на труда", отбелязват от изданието.

Подобна динамика не е учудваща, като се има предвид колко хора вече получават обезщетения за безработица от спешните фондове, приети от властите в края на миналата година. Всъщност делът на повторните молби за обезщетения за безработица се понижава обратнопропорционално на броя получаващи помощ по новите програми.