Международният съвет по зърното в януарския си доклад повиши предвиждането си за световната търговия със зърнени култури през настоящия селскостопански сезон. Прогнозата е повишена спрямо ноемврийската оценка с 1 млн. тона до 315 млн. тона, става ясно от съобщение на организацията, информира fermera.bg.

Но търгуваните количества обаче ще останат под рекордните 322 млн. тона от миналия сезон,  най-вече заради прогнозираното свиване на световното производство с 4 млн. тона до 1,992 млрд. тона заради по-слабите реколти от царевица в ЮАР и Индия. Те няма да могат да бъдат компенсирани от ръста при пшеницата и ечемика, макар високите начални запаси продължават да поддържат предлагането на високо ниво.

Дори и тази подобрена оценка за търговията обаче едва ли ще помогне за стабилизиране на понижаващите се цени за транспортиране на зърнените култури по море при излишъка на ненатоварените мощности – от 3 месеца представителният индекс за морските превози на насипни суровини Baltic Dry постоянно подобрява най-ниските си исторически стойности.

Прогнозата на съвета за запасите от зърнени култури в края на сезон 2015-2016 г. е увеличена с 8 млн. тона до 455 млн. тона, като ръстът на предвиждането за запасите от пшеница надхвърля спада при очакванията за царевицата.

Ако оценката на експертите на организацията се оправдае, крайните запаси от зърнени култури в света ще отчетат най-високото си ниво за последните 29 години.