Скандалът с дизеловите автомобили, последиците за околната среда и забраната им за употреба в редица западноевропейски градове очевидно не оказват влияние на Полша. Според информация на БИЛД, днес страната изживява своята златна ера в областта на автомобилното производство. Една от причините: над 38,6 милиона жители желаят да си купят нов автомобил.

Данните за новорегистрираните превозни средства в Полша частично надвишават тези в Западна Европа, а автомобилните производители инвестират както никога досега - независимо дали с помощта на държавни субсидии или без. Наскоро Мерцедес започна изграждането на завод за двигатели в близост до Валбржих, който през 2019 ще позволи да се разкрият нови 1000 работни места.

А компании като люксембургският автомобилен доставчик IAC, Тойота и Фолксваген са само няколко от големите инвеститори, решили да вложат милиони евро в производствени линии, разположени на полска територия. Немското автомобилостроене също е повлияно от тази тенденция и се измества лека-полека на изток.

Какви са причините за този бум?

Засега Полша печели инвеститори най-вече заради своето местоположение и държавната помощ, регламентирана от Европейския съюз, от която може да се възползва всеки, решил да прави бизнес в страната. Отделно полският данъкоплатец поема между 10 и 15% от общите допустими разходи (в Източна Полша), с цел да бъдат привлечени още повече инвеститори. А междувременно Валбржих се оказва една от 14-те специални икономически зони, предлагащи данъчни облекчения, евтини цени на земята и ниски разходи за електроенергия и вода.

Единственото, което би могло да забави бързия растеж на Полша в тази сфера, е недостатъчната квалифицирана работна ръка, особено в западните части на страната. Там са въведени следните правила: щом местната безработица се понижи под средната за страната, инвестиционната помощ от държавата спира.

Въпреки това липсата на финансови стимули не се оказва сериозна пречка за автомобилни гиганти като IAC: "Безработицата е толкова ниска, че няма много големи субсидии, но вие ще сте "щастливци", ако намерите такова добро местоположение с такова добро предложение за работа", цитира думите на шефа на компанията вестник "Automotive News Europe" .

Към електромобила

Междувременно благодарение на тенденцията към увеличаване на работните места и нарастване на доходите поляците купуват все повече нови и луксозни автомобили, най-вече в по-големите градове. През първото тримесечие на 2018 г. броят на новорегистрираните автомобили се е увеличил с близо 140 000 бройки в сравнение със 125 000 през миналата година.

"Автомобилната индустрия е регион с най-голямо значение за полската икономика", казва вицепрезидентът на Полската агенция за инвестиции и търговия Кшищоф Зенгер. И допълва, че страната ще използва своето предимство сега, за да се насочи и към производството на електромобили.

"Това е необходимо", казва Зенгер "тъй като човек може да почувства и обратната страна на автомобилния бум: въздухът във Варшава е лош, общественият транспорт се пука по шевовете, а задръстванията късат нервите на шофьорите и подлагат на изпитание търпението им".