Ще има натиск върху растежа на китайската икономика догодина и той може да се забави под стойността си през тази, предупреди министър-председателят на страната Ли Кекянг, предаде Reuters. Според него все пак държавата ще предприеме мерки, за да компенсира за насрещните ветрове пред стопанството.

"Догодина икономическото развитие на Китай вероятно ще е изправено пред по-силен натиск и ще е в по-сложна ситуация", каза Кекянг. Въпреки трудностите, през тази година властите са напът да постигнат поставените си цени.

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Много по-бързо от БВП на Европа и от дълга на САЩ

През третото тримесечие растежът на страната се забави до 6% на годишна основа, което е най-ниската му стойност за почти три десетилетия. Очаква се за цялата 2019 г. покачването на брутния вътрешен продукт да е между 6 и 6,5%.

В момента най-важните отрасли на икономиката преминават през сериозни затруднения. Сред тях са производството, потреблението и финансовият сектори, които бележат сериозно забавяне през настоящата година. В сферата на финансите страната е изправена пред нарастващо равнище на дълга и скоростна инфлация, което означава, че за властите ще е трудно да се измъкнат просто чрез печатане на пари този път, тъй като това вероятно ще срине покупателната способност на юана.

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Причината са закупуването на дългови инструменти и ежегодното изтегляне на средства от домакинствата за отбелязването на Нова година

Това беше отчетено дори и от Народната банка на Китай, чийто анализи показаха, че средствата, инжектирани в стопанството, този път не успяват да стимулират растежа. Въпреки това кредитирането в икономиката постигна почти 3-годишен връх.

Изявлението на Кекянг може да означава, че растежът на страната през 2020 г. може да се понижи под 6%, т.е. реалното покачване на брутния вътрешен продукт вероятно ще е още по-ниско.