Поредна гореща вълна обхвана Франция и Британските острови тази седмица, а континентът е изправен пред все по-сериозна суша с големи последици за енергийната сигурност, цените на храните, търговските потоци и биоразнообразието.

За две трети от територията на Европейския съюз вече има предупреждения за суша. Според Европейската обсерватория за засушаване 47 процента от територията на ЕС на етап "предупреждение" и 17 процента на най-високо ниво "на тревога".

Обединеното кралство пък се готви да обяви суша, тъй като Югоизточна Англия наближава срокът от 150 дни с малко или никакви валежи.Все още не е ясна степента, до която изменението на климата води до тази суша.

Лошото управление на водните ресурси може да бъде фактор. По-високите температури играят роля. Учени прогнозират, че Средиземноморието и Западна Европа ще бъдат изправени пред нарастващи рискове от суша от по-високите температури, пише Politico.

Енергийна сигурност

Горещината и сушата удариха енергийните системи на Европа, на фона на и без това опасната ситуация с газовата криза и ръст на цените на електроенергията.

Ниските нива на реките и езерата водят спъване на работата на водноелектрическите централи: производството на този тип енергия в Западна Европа е спаднало с 20% през второто тримесечие на тази година, в сравнение със средното ниво, според Глен Риксън, ръководител на европейския енергиен анализ в S&P Global. Във Франция и Испания водните резервоари са били на най-ниските си нива от повече от две десетилетия през юли, казва още енергийният експерт.

Ситуацията е особено тежка в Италия, където компанията за доставка на комунални услуги Enel трябваше да затвори "много" от своите обекти, според водещия строителен инженер в компанията Франческо Форнари.

Норвегия междувременно заяви, че може да ограничи износа на електроенергия за континента, след като правителството реши да даде приоритет на попълването на пресъхналите хранилища пред производството на електроенергия.

По-малко вода означава по-топли реки, което нарушава системите за охлаждане на атомните централи. Най-голямата френска енергийна компания EDF беше принудена да ограничи ядреното производство, след като температурите на реката се покачиха. В същото време в Швейцария една от трите ядрени централи в страната трябваше да намали производството си.

Ограниченията в предлагането носят нарастващи цени на енергията, които достигнаха нови рекорди тази седмица във Франция и Германия.

Ниската нива на река Рейн, която е ключова транспортна артерия, свързваща индустриалните центрове на Швейцария и Германия със Северно море, възпрепятства усилията за превоз на компоненти, въглища и други стоки.

"Ниските нива на водата принуждават шлеповете да превозват по-малко суровини, и стоки по реката, което допълнително натоварва веригите за доставки", коментира Moody's.

Нивата на водата в измервателната кула в Кауб, критична точка на река Рейн, се считат за ниски, когато паднат под 130 сантиметра. В сряда бяха измерени 46 сантиметра, а ако падне под 40 сантиметра, корабоплаването става много трудно за повечето баржи. Прекъсването на река Рейн би засегнало икономиката на региона в момент в който Европа отива към рецесия.

Енергийната компания Uniper обяви, че производството на две въглищни централи, за които Германия се надява да окажат положително влияние при предотвратяване на зимна енергийна криза, ще бъде засегнато от проблеми с доставките по поречието на Рейн.

Миналата седмица химическият гигант BASF заяви, че не може да изключи вариант със съкращения на производството.

Европа не е готова за тази гореща вълна

Европа не е готова за тази гореща вълна

Континентът посрещна енергийната криза по-рано

Застрашено биоразнообразие

По-топлите води могат да навредят и на биоразнообразието. Те могат да бъдат смъртоносни за рибите. Стотици риби умряха в Австрия миналия месец, след като жегата изсуши езеро там. Същото се случва в Испания, Франция и Германия.

Френските екологични асоциации алармираха за въздействието на сушата върху птиците, докато баварска природозащитна асоциация този месец предупреди за гладуващи таралежи.

"Много видове не могат да се адаптират към тези екстремни условия, които виждаме сега", каза Сергий Мороз от Европейска агенция за околна среда.

Горските пожари, които са вече из целия континент унищожават големи територии гори, унищожават местообитанията на дивата природа и освобождават огромни количества въглероден диоксид и замърсяват въздуха. Испания например е загубила площ, която е повече от два пъти по-голяма от Сингапур от горски пожари през първите седем месеца на годината. Франция досега е регистрирала загуба на повече от 50 000 хектара.

Намаляването на видовете напредва с рекордна скорост и това може да има опустошителни последици за хранителните вериги.

Селско стопанство

Високите температури поразиха реколтите в целия блок, като фермерите, произвеждащи някои от основните храни в ЕС, съобщават за болезнени загуби.

Фермерите в Германия казват, че добивите на пшеница ще намалеят с около 10%. Във четвъртият по големина износител на пшеница в света Франция министерството на земеделието очаква добивите да бъдат с 4% по-ниски за меката пшеница и с 14% по-ниски за твърдата пшеница в сравнение с миналата година.

В Италия сушата засегна много оризовите плантации, като фермерите прогнозират загуба от 30%. Производителите на зехтин също са засегнати. Винарска индустрия също е изправена пред проблеми: изгорялото от слънцето грозде в Испания и Франция ще даде по-ниска от обичайната продукция.

Ударът от енергетиката и селското стопанство повишават сметките за електроенергия и цените на основните стоки. Дъждът през следващите седмици може да донесе известно облекчение, но след няколко сухи месеца, а в някои региони и години, сушата в Европа ще продължи.