Задушаващата гореща вълна в Европа, която е на път да счупи температурни рекорди в Обединеното кралство, Франция и в други страни, не можеше да се появи в по-лош момент от сегашния.

Цените на електроенергията вече се покачват, след като Русия спира доставките на природен газ на континента, голяма част от който се използва в електроцентрали. Това означава че разходите за работа на един климатик скочат.

Енергийната криза дойде по-рано

Европа вече се подготвяше за енергийната криза, но основната тежест от нея се очакваше да се усети през зимата, когато търсенето на природен газ обикновено е най-високо поради нужда от отоплението на дома. Горещата вълна обаче вече ускори този процес.

Цената на въглищата също расте. Много ядрени централи работят под капацитета си или са затворени. Европейските страни прибързано изграждат слънчеви и вятърни инсталации, но са възпрепятствани от нарастващите разходи за оборудване и забавянето по веригата за доставки. И все пак въпреки горещата вълна, политиците все още се стремят да се намали използването на природен газ сега, за да се пълнят резервоарите за съхранение на газ в подготовка за зимата.

Германската Uniper моли държавата за спасителен план, тъй като е изправена пред загуби от 10 милиарда долара тази година, а френските власти този месец заявиха, че ще национализират електрическата компания Electricity de France, за да не фалира.

Тези спасителни програми и подкрепата за отделни домакинства, енергийната криза може да струва на европейските правителства 200 милиарда долара тази година според оценки на Bloomberg.

Цените на електроенергията в Европа се повишиха, паднаха и отново се повишиха

Когато Русия нахлу в Украйна, средните европейски цени на електроенергията за кратко скочиха над 500 долара за мегаватчас, след което се паднаха на около 180 долара през последните няколко месеца. Сега цената е почти 300 долара, повече от три пъти повече от цената по това време миналата година, според Rystad Energy. В Обединеното кралство, където в момента има гореща вълна, средните сметки за енергия на домакинствата за 2022 г. може да надхвърлят 4000 долара, което би било почти двойно повече от миналата година.

Високите цени на електроенергията също представляват опасност за здравето, предупреди Червеният кръст - охлаждането и отоплението стават непосилни за бюджетите на много жители.