Общият оборот на услугите в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България е нараснал с 300% през последните 7 години до 2,5 милиарда лева. А междувременно подготвят по 4000 специалисти в тази сфера на година.

Това коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с министъра на търговията и индустрията на Катар Али Бин Ахмед ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Бохамед Ал Сайед.

"България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж", смята Манолев.

"Всяка година българските университети подготвят над 4 000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и надявам се, още по-голямо бъдеще", подчертава зам.-министърът.

По време на разговорите е станало ясно, че компании от България с дейност, свързана с високите технологии, ще могат да кандидатстват за финансиране от Катар. Подкрепата може да бъде използвана за излизането им на глобалния пазар.

"Договорено бе да се предостави допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Катар заделя сериозни средства за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии и за тях представлява интерес привличането на компании с потенциал да растат", посочват от ресорното министерство в официално съобщение.