Проблемът на Полша на пазара на труда е по-тежък, отколкото изглежда, пише Bloomberg. Недостигът на кадри е една от най-труднопредолимите пречки пред най-голямата източноевропейска икономика.

Данни показват, че безработицата в Полша остава на рекордно ниските нива от юли, а броят на останалите скоро без работа е намалял с десет процента спрямо година по-рано.

Делът на дългосрочно безработните, включително тези без нужна квалификация, надхвърля 81% от общия брой на хора без работа.

Централната банка вече предвиди, че растежът на икономиката ще се забави през второто полугодие с около един процентен пункт, след като през последните три от четири тримесечия нараста с над 5%.

С толкова много поляци, които са обезкуражени или в риск да изпаднат от пазара на труда, предизвикателствата пред работодателите само ще се увеличат, казва Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy SA във Варшава.

"През следващите месеци ще бъде все по-трудно да бъде намален броя на безработните, тъй като все повече и повече от тези, които са регистрирани, са без работа дълго време и те са по-трудни за връщане на пазара", казва тя.

През последните девет тримесечия нивата на безработица в Полша намаляват постоянно, достигайки рекордно ниските 3,6 процента, или половината от средното за Европейския съюз.

Междувременно броят на хората в работоспособна възраст, които работят, се повишава, но остават по върха от миналата година и е далеч зад средното от ЕС. Броят на икономически неактивните поляци в работоспособна възраст намалява, достигайки пет милиона през юли, или около 13 процента от населението.

"Почти половината от компаниите се оплакват, че не могат да намерят работници", казват от Work Service SA. "Недостигът на работни места се превръща в проблема в Полша и натежава над бъдещото представяне на полската икономика.