След началото на войната в Украйна, Европа сериозно се зае с това да натрупва запаси от природен газ, като част от политиките за намаляване зависимостта от енергия, внасяна от Русия. Тази година хранилищата вероятно ще бъдат пълни по-рано от планираното. И това дава на властите и индустриите увереност, че енергийната криза от миналата година няма да се повтори.

Колебанието при цените обаче ще продължи, защото и търсенето преди и по време на предстоящата зима ще зависят от два фактора, които не са в обсега контрола ни – времето и приносът на възобновяемите енергийни източници към енергийния микс. 

По-топлия зимен сезон, намаленото потребление в ЕС и намаленото търсене в промишлеността на фона на и високите енергийни разходи направиха така, че Европа успя преживее 2022/2023 г. без недостиг на газ или ограничения на газа.

В случай още една мека зима цените на газа в Европа може да паднат наполовина от нивата сега и да стигнат до 15 евро за мегаватчас (MWh), според Morgan Stanley.

„Ако времето е топло и възобновяемите енергийни източници се включат по-сериозно в енергийния микс, референтните цени на газа може да се сринат до нивата от края на 2020 г.", смятат анализаторите на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Фючърсите за предния месец бяха 27 евро за MWh в четвъртък, докато фючърсните цени за декември до февруари са около 50 евро за MWh.

Нов газопровод в Баренцово море може да намали зависимостта на Европа от LNG

Нов газопровод в Баренцово море може да намали зависимостта на Европа от LNG

Единственият път за природния газ от Баренцово море до пазарите е през съоръжението за износ на LNG на Equinor в Хамерфест

Цена от 15 евро е само един от сценариите на банката за цените на природния газ в Европа след октомври, когато се очаква да започне зимният отоплителен сезон.

Има обаче и по-лош вариант, като при него цените може да скочат до 100 евро за мегаватчас, ако зимния седон 2023/2024 г. е по-студен от нормалното и възобновяемите енергийни източници не могат да генерират твърде много електроенергия.

Към началото на юли местата за съхранение на газ в ЕС са били пълни на 80,3%, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Запълнените хранилища ще бъдат добра новина за европейските потребители тази зима, но ще има несигурност относно зимното време и това как възобновяемите източници ще се включат в осигуряване на повече електричество.