Нов газопровод от Баренцово море за пренос от арктическите газови платформи на Норвегия до Европа може да облекчи зависимостта на континента от вноса на втечнен природен газ. Това са изводите от доклад на Wood Mackenzie, цитиран от Oilprice.

Норвегия беше най-големия доставчик на природен газ за Европа, след голяма част от доставките от Русия по тръбопроводи бяха прекъснати миналата година след нахлуването в Украйна.

Единственият път за природния газ от Баренцово море до пазарите е през съоръжението за износ на LNG на Equinor в Хамерфест. Засега няма изградени директни връзки от Баренцово море към главната газопроводна мрежа на Норвегия.

През март министерството на енергетиката на Норвегия поиска оператора на газовата инфраструктура Gassco да проучи възможностите за доставяне на повече газ от Баренцово море на пазарите. Едно от решенията според оператора е за увеличаване на капацитета за износ на газ от Баренцово море, чрез увеличаване на капацитета за износ в Хамерфест. Според Gassco тръбопровод от Баренцово море е най-изгодният вариант.

Увеличаването на капацитета за износ би било от решаващо значение за проучване на Баренцово море, което е с най-голям потенциал за неоткрити газови ресурси, според енергийния министър Терие Асланд.

Според WoodMac предложеният експортен маршрут, за който ще са нужни 5 милиарда долара, ще трябва да се осъществи с подкрепата на правителството.