Москва иска страните от ОПЕК и Русия да се договорят за замразяване на доставките на петрол и се надява диспутът с Иран да бъде решен възможно най-бързо. За това намекна руският президент Владимир Путин в свое интервю, дадено във Владивосток и цитирано от Bloomberg.

“От икономическа гледна точка е правилно да се потърси възможност за компромис. Уверен съм, че всички разбират това. Смятам, че това е най-правилното решение за енергийния свят”, коментира той.

По думите на руския държавен глава след провалените преговори през април, на предстоящата среща в рамките на Международния енергиен форум страните производителки трябва да дадат възможност на Иран да продължи с повишаването на производството си.

По време на преговорите през пролетта държавите от ОПЕК и Русия бяха пред подписването на споразумение за таван на доставките на черно злато. В последния момент обаче договорката пропадна заради отказа на Саудитска Арабия да се включи в нея, след като Иран не се съгласи да ограничи производството си.

В интервюто Путин посочва, че е готов да сподели своето предложение с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман по време на срещата на Г20 в Китай през следващата седмица.

“Много се надявам, че интересът на всеки участник на пазара към запазването на стабилни и справедливи цени ще доведе до необходимото решение”, казва още държавният глава.

По неговото мнение останалите петролни производители трябва да признаят правото на Иран да възстанови предишните си нива на доставки на черно злато. Владимир Путин смята, че Техеран заслужава да се върне на световния пазар с пълния си капацитет.

“Иран стартира от едно много ниско равнище заради скорошните санкции срещу държавата. Няма да бъде коректно държавата да бъде оставена на това ниско равнище”, казва той.