Руският президент Владимир Путин удължи с указ ембаргото за хранителни продукти от ЕС до 31-и декември 2022-а година. Това е реакция на антируските санкции, наложени от Общността и други държави, се казва в указа.

Забраната за внос е от 2014-а година

Наложената за първи път през август 2014-а година забрана за внос на млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци от ЕС е в отговор на санкциите на Запада спрямо Русия, въведени в рамките на конфликта в Украйна. Става дума за защита на руските национални интереси, се казва в декрета на президента. Путин многократно е заявявал, че ембаргото помага и за подобряване на собственото производство - например в сферата на млечните продукти, и повишава независимостта от вноса.

Наред с ЕС, ембаргото се отнася и до САЩ, Австралия, Канада и Украйна. Въпреки забраната много продукти успяват по обиколни и контрабандни пътища да стигнат до Русия - особено търсени са сирената от Франция и Италия. В стремежа да възпре търговията на черно, Русия вече унищожи огромни количества хранителни продукти. По данни на руските контролни органи, за пет години са унищожени 36,17 хиляди забранена за внос продукция.

Потребителите се оплакват от високите цени

Потребителите в Русия обаче се оплакват от високите цени и ниското качество на местните хранителни продукти. Според експертите, изключването на чуждестранната конкуренция води до създаването на монополи и повишаване на цените на руските храни.