Растежът на най-голямата икономика в света се забави през второто тримесечие, но не с толкова, колкото Уолстрийт очакваше, пише CNBC.

Митата и забавянето на ръста по света не пощадиха и САЩ, като брутният вътрешен продукт се увеличи с 2,1 процента при 3,1 процента през предходното тримесечие. Това е най-слабото увеличение от първото тримесечие на 2017 г., когато Доналд Тръмп застана начело на държавата. Прогнозите на пазара бяха за 2 процента растеж.

Все пак числата в доклада на Департамента по търговия намаляват опасенията от рецесия.

Потребителските и бизнес разходи помагат за растежа на икономиката, но бизнес инвестициите натежават. Харчовете на домакинствата растат с 4,5 процента - най-доброто представяне от четири години и половина. Инвестициите на бизнеса обаче падат с 5,5 процента. На помощ на икономиката обаче идват правителствените разходи, които растат с 5 процента.Централната банка вече изрази притеснения относно потенциално забавяне и се очаква да свалят лихвите с 0,25 пр. п през следващата седмица.

През този месец икономиката на САЩ записва най-дългия си период на експанзия в историята.

Днес бяха публикувани и окончателните данни за 2018 г. През предходната година икономиката на Щатите е нараснала с 2,9 процента - малко под целта на Доналд Тръмп за 3 процета.