Германската икономика губи пара и това може да разтърси останалите държави от Стария континент, включително Италия, Франция, Полша и Испания, пише CNBC.

В понеделник стана ясно, че производственият сектор в Германия е отслабнал през последните два месеца. Това е поредният мрачн индикатор - и икономистите смятат, че рецесията идва. Ако това стане, цялата еврозона е в риск заради важността на германската икономика за региона.

"Очакваме второто тримесечие да е слабо", казва Флориян Хенс, икономист в Berenberg. Той прогнозира нулев растеж за настоящото тримесечие, а през третото - слабо покачване от 0,2 процента. През първите три месеца на 2019 година икономиката на Германия нарасна с 0,4 процента, след като едва избегна рецесия в края на 2018 г.

Хенс посочва, че страните в региона вече се намират в затруднение - особено Италия. Тези, които се справят добре, но имат близки връзки с Германия - като Австрия и Източна Европа - ще бъдат "особено уязвими на рецесия в Германия".

Италия може да пострада най-тежко - не заради преките си икономически връзки с най-голямата икономика, а защото страната в момента е уязвима към всякакъв риск, казва изпълнителният директор на Axioma Крисоф Шон. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с едва 0,1 процента през първите три месеца, след като в края на 2018 г. попадна в рецесия. Данните сочат, че основният туристопоток в страната идва от Германия.

Икономиката на Германия получи подкрепа от услугите

Производството в най-голямата европейска икономика намалява отново, но услугите растат

Производството намалява за пети месец