Работниците в съседна Румъния започват постепенно да се връщат към работните си места. Броят на служителите, изпратени временно у дома от своите работодатели на фона на липса на активност, намалява с почти 130 000 от пика, регистриран на 9 април, до около 902 000 на 16 април, сочат данни на Министерството на труда.

Освен това, около 21 000 служители в автомобилната индустрия се върнаха на работа на 21 април, пише Romania Insider. До края на май завърналите се ще са до 80% от всички служители в сектора, според Адриан Санду, генерален секретар на Асоциацията на автомобилните производители в Румъния.

"Това е първата стъпка към икономическо възстановяване", заяви Флорин Годен, мениджър на страната в агенцията за подбор на персонал Adecco Румъния и Унгария.

Той добави, че миналата седмица, за първи път от март, от Adecco са изпратили повече кандидати до компаниите, които искат да наемат работа.

Междувременно броят на прекратените от работодателите договори продължава да се увеличава, но не с бързи темпове, съобщи Mediafax.

Държавеният секретар в Министерството на труда Тудор Полак, заяви, че намаляването на броя на спрените трудови договори миналата седмица не е причинено от прекратяването на някои от тези договори. Броят на прекратените трудови договори е бил само около "няколко хиляди на ден" през периода 9-16 април, каза Полак.

Служителите, чиито трудови договори са прекратени поради пандемията, получават обезщетения за безработица в размер на 75% от заплатите им, изплащани от държавата.