Русия може да се откаже от деноминираните в щатски долари петролните договори, ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължи да налага целенасочени икономически санкции.

"В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от долара, тъй като той е международна валута, използвана за сетълменти", каза руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от CNBС.

"Но ако нашите американски партньори създадат такъв тип ситуация, няма да имаме друг избор, освен постепенно да направим това", добави той.

Коментарите му идват малко след като Русия обяви, че ще премахне напълно активите в щатски долар от своя Държавен инвестиционен фонд. Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че промените могат да се очакват до месец.

"Ще продължим да бъдем световен лидер на пазара на изкопаеми горива и ще продължим с диверсификацията, като се насочим към нефтохимическите и пазарите на втечнен природен газ", отбеляза Новак.

През октомври 2019 г. най-голямата руска петролна компания "Роснефт" определи еврото като валута по подразбиране за целия свой нов износ на суров петрол в опит да се предпази от въздействието на американските санкции.