Русия проучва перспективите за създаване на пристанища в една или повече африкански страни, като засега "фаворити" са Алжир, Египет, Сенегал и Танзания. Целта е по-добра организация след транспортиране по море на руските стоки за тези държави и региона. Това каза за ТАСС Роман Чекушов, директор на отдела за Международно сътрудничество и лицензиране в областта на външната търговия към Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

Египет и Алжир станаха основни претенденти за изграждането на пристанище в Северна Африка. Чекушов отбелязва, че обикновено такива мащабни проекти се изграждат в партньорство с държавата или съответния пристанищния оператор, а Русия има много приятелски юрисдикции, в които работят най-големите пристанищни оператори в света.

Русия изнася за африканските страни предимно пшеница, петролни продукти, химически продукти, автомобили и оборудване. По предварителни днни, за миналата година износът на руски петролни продукти за Африка се е удвоил, а доставките на пшеница също са увеличени значително.

В Африка най-важните търговски партньори на Русия се намират в Северната част на континента (приблизително 2/3 от износа през 2021 г. е за там), а и географски те са значително по-близо до Западните региони на Русия.

Според предварителните резултати за 2023 г., африканските страни са изпреварили Северна и Южна Америка като направление за износ на руски стоки. В сравнение с 2021 г. (когато нямаше санкции), сега делът на Африка в износа на руски стоки се е увеличил от 3% на 5%, докато делът на Америка е намалял от 6% на 3%.

Крупни международни компании започнаха да напускат Африка, сред тях е Bayer

Крупни международни компании започнаха да напускат Африка, сред тях е Bayer

Защо привлекателността на тези пазари намаля