Русия е спечелила милиарди долари от износ на петрол, въпреки санкциите на Европейския съюз (ЕС), пише в-к Express. "Руската петролна индустрия изглежда устоява на натиска на западните санкции, ако се съди по възстановяването на добива на петрол в страната", се казва в публикацията. Отбелязва се, че броят в страната на новите сондажи за петрол е нараснал със 7% през миналата година.

Според експерти, интервюирани от британския вестник, Русия е успяла да запази повечето от компетенциите, активите и технологиите в областта на нефтения сектор.

Изданието обяснява, че решението на руския президент Владимир Путин, който подписа указ за замяна на оператора на проекта Сахалин-2, Sakhalin Energy, с ново руско юридическо лице и прехвърляне на имуществото на компанията като държавна собственост, не е било благоприятно за производителите на гориво от "неприятелските" страни.

През октомври 2022 г. стана известно, че общите загуби за руския бюджет от блокирането на проекта "Сахалин-1" от бившия му оператор Exxon Neftegaz Limited, възлизат на около 4 милиарда рубли на месец, включително загубата на бюджета на Сахалинска област - около два милиарда рубли. Exxon Neftegaz Limited е дъщерно дружество на ExxonMobil, притежаващо 30% от проекта "Сахалин-1".

През март миналата година компанията обяви оттеглянето си от проекта, след което блокира работата му. През май Exxon Neftegaz Limited намали добива от проекта от 220 хил. на 10 хил. барела на денонощие. В резултат на това, общите загуби от действията на американската компания, по оценка на руските власти, възлизат на най-малко 20 милиарда рубли (около 2,8 млрд. долара по сегашния курс).

Какви са огромните печалби на петролните и газови компании в света за миналата година

Какви са огромните печалби на петролните и газови компании в света за миналата година

Оценката е на МАЕ