Руското Министерство на икономическото развитие е влошило своите прогнози за растежа на брутния вътрешен продукт за тази следващата година, пише 1prime.ru.

Както е споделил източник на изданието от финансово-икономическия блок на министерския съвет, ведомството прогнозира ръст на БВП през 2018 г. до 1,9%, като преди се очакваха 2,1% за текущата година.

Що се отнася до следващата 2019 година предвижданията на министерството за растежа на руската икономика са коригирани от 2,2% на 1,4 на сто.

Като една от основните причините за тези негативни корекции се посочва геополитическото напрежение вкл. и разгарящата се търговска конфронтация. А така също и заради решението на руското правителство да вдигне ставката на данък добавена стойност от 18 на 20 на сто от следващата година.

Данните за растежа на БВП за първото тримесечие на тази година по всяка вероятност също ще бъдат преразгледани от 1,3% на 1,5 на сто. Текущата оценка на министерството за икономическия растеж през месеците април и май са за темп от 2,1 - 2,2%, е посочил събеседникът на изданието. Това позволява на практика ръстът на БВП за 2018 година все пак да доближи 2 на сто.

По отношение на реалните заплати в Русия, според мнението на ведомството, се очаква рязко забавяне на техния растеж. Например, от 6,3% през тази година до 1%о през 2019 година. Повишаването им ще се забави заради общото понижение на икономическата активност в страната и заради ускоряване на инфлацията.

Външните геополитическите фактори, както и преди, са сериозен риск за руската икономика. Например, тенденцията към покачване на основната лихва в САЩ и свързаното с това поскъпване на долара, ще доведе до отливи на капитали от развиващите се пазари.

Най-голямата опасност за динамиката на световната икономика на този етап са разгарящите се търговски войни, чийто сценарий и негативно отражение върху отделните страни на този етап е трудно да се определи.

Министерството на икономическото развитие на Русия прогнозира средногодишна цена на петрола за 2018-а на ниво 69,3 долара за барел, а за следващата година - 63,4 долара. Ведомството очаква плавно понижение на петролните цени до 2024 година до 53,5 долара за барел.