Руският приток на природен газ към Германия се очаква да бъде спрян от тази сутрин, предават световните агенции. Според официалните съобщения се налага да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток", който е основна тръба за Европа.

По план газовите доставки ще бъдат възобновени след 10 дни, най-рано сутринта на 21 юли. Превантивната поддръжка на "Северен поток" позволява на тръбопровода да работи ефективно, безопасно и надеждно, заяви операторът на проекта Nord Stream AG, цитиран от ДПА.

Германски официални представители се опасяват, че газоподаването може и да не бъде възстановено в посочения срок заради войната в Украйна.

Германия, както и много други западни държави, наложи сериозни санкции срещу Москва като реакция спрямо руските военни действия. Въпреки това обаче много страни все още зависят от руска енергия.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха

Кремъл се възползва от това като спря газовите доставки до няколко държави, включително и България, в отговор на санкциите.

Официалната причина е, че те не са изпълнили едностранно въведените от Русия промени по договорите, които вече изискват плащанията за газ да се извършват в рубли.

Междувременно голяма част от останалите държави, които все още получават газови доставки от Русия, включително и Германия изпитват вече намалено подаване.