Предстоящото поскъпване на тока и парното за бита от 1 януари 2022 г. обсъжда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на регулатора средно за страната електроенергията трябва да скочи с 11,5 процента, а топлоенергията - с 13 процента, съобщава БНР.

Поскъпването на тока на свободния пазар, на газа и на въглеродните емисии са основните причини в средата на регулаторния период КЕВР да преразгледа и да определи по-високи цени на топлоенергията и електроенергията за бита.

Цената на българския ток намаля на фона на европейско поскъпване

Цената на българския ток намаля на фона на европейско поскъпване

Във Франция цената на електроенергията е €329,27 за MWh, а в България е €228,62

Предвижда се за клиентите на ЧЕЗ и EVN токът да поскъпне с около 11 процента, а за тези на "Енерго Про" - с малко над 12 процента. По-голям ръст се предвижда при нощната тарифа, където увеличението трябва да е с около една пета.

При парното и топлата вода за различните градове разликата в процентите на увеличение на цените е по-голяма. За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е с около 30 процента. Само с близо процент по-малък ще е скокът в Разград.

С една четвърт повече ще трябва плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново, а поскъпването в Бургас е с 15 на сто. Между 1 и 5 процента повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Ако бъдат приети, новите цени на електроенергията, парното и топлата вода за бита ще влязат в сила от 1 януари догодина.

Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

"Към момента имаме признаци, че увеличението няма да е малко"