"Русия е стратегически важен партньор, за подобряване на отношенията имаме нужда от прекратяване на санкциите", написа министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер в началото на юни, когато в рамките на Икономическия форум в Санкт Петербург той проведе и разговор с руския президент Владимир Путин. Именно за саксонската и като цяло за източногерманската икономика санкциите представляват огромен проблем.

Това становище се споделя и от други политици и предприемачи. Но почти не се говори обаче за смисъла на тези санкции - за това, какво са постигнали те. Навремето те бяха наложени като на реакция на това, че Русия на полага достатъчно усилия, за да спре проникването на бойци и оръжия в Украйна. А днес настояванията за отмяната им се обосновават най-вече с щетите, които санкциите нанасят на икономиката. По данни на Източната комисия на германската икономика, от 2017-а тези щети възлизат на двуцифрено, ако не и трицифрено число в милиарди евро.

Обемът на санкциите

Първият пакет санкции се отнася до икономическата дейност в Крим - след руската анексия на украинския полуостров през март 2014-а. С него се забранява вносът на стоки от Крим, всякакви инвестиции на полуострова, както и доставките на оборудване и услуги за развитие на инфраструктурата или пък за добив на суровини. Санкциите засегнаха също и туризма - туристическите агенции вече не предлагат тази дестинация, а круизни кораби могат да акостират в Крим само по изключение.

Втората група наказателни мерки е обвързана с изпълнението на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и за ограничението за износ на изделия с възможна двойна употреба за военни цели.

На три оръжейни и три енергийни фирми, както и на пет руски банки им беше отрязан достъпът до европейския капиталов пазар. Същевременно бе въведена забрана за доставки в Русия на високотехнологично оборудване за добив на нефт в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ.

Освен това бе изготвен списък с лица, организации и институции, действащи срещу териториалната неприкосновеност, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничения за пътуване в ЕС, а активите им в Общността са замразени.

На кого вредят санкциите?

Германската икономика със сигурност търпи вреди от политиката на санкции срещу Русия, но точният размер на щетите не може да се установи лесно. Така например през 2017-а научният отдел към Бундестага стига до извода, че спадът в износа за Русия се дължи най-вече на рецесивните процеси в икономиката на страната.

От своя страна директорът за Русия от Германското дружество за насърчаване на икономиката GTAI Герит Шулце посочва, че вече от шест години в Русия се наблюдава постепенен ръст на инвестициите, стагниращо потребление и спад на реалните доходи. Към това се добавя оскъпяването на германските стоки, дължащо се на обезценяването на рублата, както и отдаването на предпочитания към местните стоки и продукти пред вносните. Така излиза, че проблемите на германските фирми на руския пазар не произтичат непременно от наложените от ЕС санкции.

Инвестират милиарди

А и принципно бизнесът не би трябвало да се оплаква: по данни на Германската външнотърговска камара в Москва, през 2018 година германски фирми са инвестирали в Русия 3,2 милиарда евро - рекорд за последните 10 години.

Русия - (не)очакваният голям печеливш от налагането на американски санкции срещу Турция

Русия - (не)очакваният голям печеливш от налагането на американски санкции срещу Турция

Ограниченията ще отдалечат Анкара от западната орбита и ще я пратят в ръцете на Путин, казва анализатор