Сърбия подписа споразумение с Азербайджан за закупуване на 400 милиона кубични метра природен газ годишно от 2024 година. Меморандумът включва договорка за продажби на газ между SOCAR и Srbijagas, предава Reuters. Горивото ще минава през България.

"Подписаният договор предвижда доставката на 400 милиона кубични метра газ през следващата година и очакваме тези обеми да се увеличат през следващите години", заяви министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович Ханданович.

Въпреки санкциите: Гърция води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се основно цените на синьото гориво

Западната ни съседка, която е почти изцяло зависима от доставките на руски газ, отдавна планира да закупува гориво от Азербайджан, след като бъде завършен интерконекторът към българския тръбопровод.

Сърбия консумира повече от 3 милиарда кубически метра газ годишно. СТраната, която има за цел да се присъедини към Европейския съюз, наскоро беше подложена на натиск от западните страни да приведе външната си политика в съответствие с европейската общност и да наложи санкции на Русия.

Интерконекторът между България и Сърбия се очаква да бъде завършен до края на ноември, като така страната ще се свърже с газопроводите TAP и TANAP.

Къде в Европа домакинствата плащат най-скъп и най-евтин природен газ

Къде в Европа домакинствата плащат най-скъп и най-евтин природен газ

Цената на синьото гориво в едни държави е в пъти по-висока от други