Гръцката държавна газова компания DEPA Emporias обсъжда с "Газпром" цените и условията за доставки на руски природен газ през 2024 г., съобщи министърът на околната среда и енергетиката на страната Теодорос Скилакакис, пише гръцкият сайт ot.gr.

Министърът потвърди, че представители на DEPA Emporias и "Газпром" обсъждат клаузата "вземи и плати" - и по-конкретно плащане на глоби за обеми, които въпреки задълженията гръцката компания не е получила.

Изданието отбелязва, че Скилакакис е загрижен за цените на руския газ и дела му на гръцкия енергиен пазар. "Европа успя да ограничи обема на закупения руския газ от 40 на 9%, но в Гърция ситуацията е различна", казва министърът. Той обаче не назовава точния дял на синьото гориво на "Газпром" за страната.

"Газпром нефт" съобщи, че доставя смазочни масла за авиокомпания Qatar Airways

"Газпром нефт" съобщи, че доставя смазочни масла на втората най-добра авиокомпания в света

Те ще се използват по-конкретно от Qatar Aviation Services

От януари до септември 2023 г. руският газ за Гърция през "Турски поток" и по море е общо около 40% от общия внос на това гориво. Този дял може да нарасне до 60%, пише изданието.

Пояснява се, че "Турски поток" е експортен газопровод от Русия за Турция през Черно море. Първата от двете тръби на газопровода е предназначена за доставки на газ за турските потребители, а втората - за доставки на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа (вкл. България, но страната ни не получава доставки вече повече от година).

Общият годишен капацитет на "Турски поток" е 31,5 милиарда кубически метра природен газ (по 15,75 млрд. куб. м по всяка тръба). Първите доставки започнаха през януари 2020 година.

На въпрос дали гръцкото правителство планира да спре доставките на руски газ за страната (както вече направиха повечето страни от ЕС, въпреки че тези доставки официално не са под санкции), Теодорос Скилакакис отговаря уклончиво. "Не мога да отговоря публично, докато текат преговорите с "Газпром", казва гръцкият енергиен министър.

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

Има и намаление на заплатите в компанията