Руският газов гигант "Газпром" намали инвестиционната си програма за 2023 г. с 14% до 1,97 трилиона рубли. Това съобщават от компанията след традиционния есенен преглед на финансовите параметри, пише Лента.ру.

Държавната корпорация признава, че няма достатъчно пари за обявения обем на разходите за тази година. Необходимостта от корекция е свързана с промени в макроикономическите показатели и с пазарните условия. Заместник-председателят на Управителният съвет на "Газпром", Фамил Садигов обясни, че новият вариант на документа отчита намалението на приходите от продажби на природен газ през първото полугодие, както и понижението на цените му.

По принцип за "Газпром" намаляването на инвестиционната програма е доста рядък случай.

Нетната печалба на "Газпром" се срина

Нетната печалба на "Газпром" се срина

Какво е обяснението на ръководството

В основния предварителен "сценарий" на Министерството на икономическото развитие, средната цена за 1000 куб. метра газ за износ за 2023 г., трябваше да бъде 700 долара. Тези стойности явно не се реализират, затова в актуализираната си прогноза ведомството очаква за годината средна цена на руския газ за износ от 435 долара за 1000 куб. метра, т.е. с 37% по-ниска средна цена.

Освен това, по думите на Садигов, заради понижените цени на природния газ, компанията е започнала да оптимизира (т.е. понижава) заплатите, като общият ефект от процеса надминава 1 трилион рубли. Според топ мениджъра от "Газпром", новият коригиран финансов план ще осигури покриване на задълженията на компанията без дефицит и в пълен размер.

Заради санкциите: "Газпром" ще купува бракувани самолети за превоз на своите мениджъри

Заради санкциите: "Газпром" ще купува бракувани самолети за превоз на своите мениджъри

Колко струва възстановяването им в летателна годност