Нетната печалба на "Газпром" (според международните стандарти за финансова отчетност), отнасяща се към акционерите, за първото полугодие на 2023 г. падна до 296,2 милиарда рубли, показва финансовият отчет на компанията. В сравнение със същия период на миналата година, когато този показател възлизаше на 2,5 трилиона рубли, печалбата на руския газов гигант се е сринала с 85%, пише Лента.ру.

Спадът се обяснява основно с влиянието на курсовите разлики на фона на отслабването на курса на рублата през отчетния период - с 24% спрямо долара и 26% спрямо еврото, коментира заместник-председателят на борда на директорите на "Газпром" Фамил Садигов.

Заради санкциите: "Газпром" ще купува бракувани самолети за превоз на своите мениджъри

Заради санкциите: "Газпром" ще купува бракувани самолети за превоз на своите мениджъри

Колко струва възстановяването им в летателна годност

Приходите на холдинга за шестмесечието възлизат на 4,11 трилиона рубли. При това печалбата от продажби за периода е намаляла 3,5 пъти (до 744,78 милиарда рубли), а брутната печалба за периода е паднала над 8 пъти - до 360,6 милиарда рубли - от 3,24 трилиона рубли за първото шестмесечие на 2022 година.

Малко по-рано една от най-големите руски петролни компании "Газпром нефт" (структура на "Газпром") отчете спад на печалбата през първата половина на 2023 г. с 40,1% до 304,41 милиарда рубли. Приходите на петролната компания са намалели с 14,6%, до 1,55 трилиона рубли, като през второто тримесечие те са по-ниски, отколкото през първото.