Правителството на САЩ води преговори с частни компании за изграждането на националната 5G мобилна мрежа, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Разговорите са на начален етап и ключови решения като това за финансирането и контрола все още не са взети. Очаква окончателният план да бъде готов през септември, а изграждането - през следващите няколко години.

Акцент в преговорите е сигурността на мрежата заради притеснения, свързани с киберсигурността и Китай. Ако САЩ вземе решение за изграждането на една мрежа, вместо на няколко, основните въпроси са колко голяма част от проекта ще бъде финансирана с пари на данъкоплатците и дали мрежата ще бъде собственост на правителството, на частен консроциум или някаква комбинация от публично-частно партньорство.

Ако федералното правителство реши да участва в изграждането на мрежата, това би било рязка промяна на политиката на САЩ от последните десетилетия, в рамките на която лицензиите се продават на аукцион и телекомите изграждат собствени мрежи.

Редица телекомуникационни оператори, включително Verizon Communications Inc., вече провеждат тестове на 5G технологията. Повечето от тях са си поставили като срок 2020 г. за въвеждането ѝ, като обещават до 10 пъти по-бърза скорост и по-ниска латентност.

Администрацията на Тръмп поддържа връзка и с американски, европейски и азиатски компании, които имат капацитета да изградят мрежата - но не и с китайски.

Американското издание Axios, цитирайки вътрешни секретни документи, твърди, че сред основните варианти е САЩ да изгради мрежата за сметка на данъкоплатците, а след това да я отдава под наем на операторите. Основната цел на този ход е осигуряването на сигурността ѝ.

Инженерите все още имат притеснения относно функционалността на 5G мрежа. Дъждът, мъглата и дърветата отдавна са "враг" на високочестотните радио вълни. Вземайки предвид късите и "крехки" 5G сигнали, повечето оператори вече променят тактиката и вместо да изграждат големи кули, които да обхващат огромен район, поставят по-малки, които са по-близо една до друга.

Според документите, изграждането на сигурна 5G мрежа е изключително важно заради новите технологии като автономни автомобили и виртуална реалност.

Народните избраници в САЩ отдавна предупреждават за растящата мощ на Huawei, китайският производител на мрежово оборудване, който увеличава пазарния си дял по света.

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

AT&T се отказа от важна сделка с Huawei

Властите в САЩ отдавна са подозрителни към китайската компания