Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде предупреждение към авиокомпаниите да преразгледат "рисковите полети" над части от Източна Украйна в близост към границата с Русия, предаде Zero Hedge. Това означава, че властите в страната се притесняват за ескалация на напрежението и нов случай на "полет MH17".

FAA конкретно изтъква, че очакват засилени проблеми с безопасността и "риск пред летенето от трансграничен конфликт без уведомяване и засилени военни дейности" пред пътническата и търговската авиация поради неотдавнашното разпалване на напрежението по границата между Русия и Украйна. Кремъл натрупа огромни сухопътни войски в региона през последните седмици.

От авиационния регулатор препоръчват авиокомпаниите да съобщават поне 72 часа преди да осъществяват полети над тази зона, както и постоянно да следят за обновявания от Днепър, Симфефопол, Киев, Москва и Ростов на Дон.

Същевременно докато всичко източно от линията M853 - N604 е забранено за извършване на полети от американския регулатор, но летищата в Харков, Днепропетровск и по Запорожието са разрешени.

Снимка 527834

Източник: OPS Group

Макар да остава неясно дали американските авиационни власти действат по конкретни разузнавателни данни, предвещаващи засилени военни действия, има малко съмнение, че нарастват опасенията от ново сваляне на самолет като това на MH17 преди седем години", посочват от Zero Hedge.

При тази трагедия, на 17 юли 2014 г. се смята, че търговският самолет е "сбъркан" с военен от една от враждуващите страни на земята и полетът MH17, пътуващ от Амстердам до Куала Лампур, е свален от руска батарея "Бук". Всички 283 пътници, включително 80 деца и 15 души екипаж, бяха убити.

Снимка 429956

Източник: EPA/БГНЕС