Търговският дефицит на САЩ достигна най-високото си ниво от 9 години през 2017 г., като се противопостави на усилията на президента Доналд Тръмп да постигне по-добър баланс в търговските отношения на Америка.

Разликата между внесените и изнесените стоки и услуги се е повишила до 566 млрд. долара - втората най-голяма стойност след отчетените 708.7 млрд. долара дефицит през 2008 г. Вносът записва рекордните 2.9 трлн. долара, надхвърляйки износа от 2.3 трлн. долара.

Търговският дефицит на САЩ за 2016-а надхвърля $500 милиарда

Търговският дефицит на САЩ за 2016-а надхвърля $500 милиарда

$350 милиарда са на минус само с Китай

САЩ отчитат дефицит от 810 млрд. долара в търговията със стоки и излишък от 244 млрд. долара в услуги като банкиране и образование.

Дефицитът на стоки с Китай достигна рекордните 375.2 млрд. долара през 2017 г., а разликата в стоките с Мексико се повиши до 71.1 млрд. долара.

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Кои са най-големите търговски партньори на САЩ?

Три държави са лидери и при вноса, и при износа

Една от големите цели на Тръмп е да намали дефицитите с двете държави. Администрацията му преценява дали да наложи търговски санкции на Китай за кражбата на американска интелектуална собственост. Тя се опитва да предоговори и търговското споразумение с Мексико и Канада (NAFTA).

Общият търговски дефицит на стоки и услуги през декември се повиши до 53.1 млрд. долара, спрямо 50.4 млрд. през ноември, достигайки най-висока стойност от октомври 2008 г.

Търговският дефицит на САЩ не спира да расте

Търговският дефицит на САЩ не спира да расте

Данните за новите работни места са по-лоши от очакваните, но оптимизмът е залял пазарите

Тръмп смята търговските дефицити за признак на икономическа слабост и до голяма степен като резултат от нелоялната конкуренция на търговските партньори на Америка.

Повечето икономисти ги виждат до голяма степен като резултат на по-големите икономически сили: американците харчат повече, отколкото произвеждат, а вносът запълва празнината.