Съединените щати обявиха нови санкции срещу 22 физически и юридически лица от различни държави, които според Вашингтон се опитват да заобикалят санкциите срещу Русия, съобщава БГНЕС.

По данни на Министерството на финансите на САЩ в черния списък са включени фирми от България, Израел, Кипър, Латвия и Сингапур. Те са свързани с електронното компютърно оборудване, разработките в областта на отбраната, търговията и строителството.

Българската компания, която е санкционирана, е "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД, ръководена от Александър Волфович.

Според списъка, публикуван на сайта на американското ведомство, Александър Волфович е роден на 26 октомври 1961 г. и има израелско и кипърско гражданство.

Въпросната фирма се занимава с проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

"Отчаяните опити на Русия да използва подставени лица, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че наказателните мерки са направили много по-трудно и скъпоструващо за руския военно-промишлен комплекс да снабдяването на военната машина на Путин", заяви заместник министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо.

"Насочването към проксита е една от многото стъпки, които Министерството на финансите и нашата коалиция от партньори предприеха и продължават да предприемат, за да затегнат прилагането на санкции срещу руския отбранителен сектор, неговите благодетели и неговите поддръжници".

От ведомството посочват, че през последната година са наложили санкции на над 100 физически и юридически лица, заобикалящи международните санкции и експортния контрол, наложени на Русия.