С  газопровода "Северен поток 2" Русия значително ще засили влиянието си на Стария континент и ще нанесе съкрушителен удар по сигурността на Европа и енергийната диверсификация. Това заяви американският министър на енергетиката Рик Пери в хода на международна конференция в Литва.

По думите му това би засилило значително и влиянието на Русия върху външната политика на Европа, а континентът щял да стане по-зависим от прекъсването на доставките, информира ТАСС.

Според Пери газопроводът за страните, които ще се свържат с него, ще се превърне в единствения източник на природен газ от една страна по един маршрут.

Маршрутът ще премине през "зависими страни, които Москва ще се опита да подчини на волята си", категоричен е още енергийният министър на САЩ.

Американският министър е предложил алтернатива под формата на доставки от САЩ, като увери, че енергийната сигурност на Европа може да бъде засилена "чрез доставки на втечнен природен газ от САЩ".

Той също така добавил, че пускането на "Северен поток 2" и "Турски поток" ще позволи на Русия да заобиколи Украйна и да спре транзита през страната.

"Газпром" обявиха наскоро, че за завършването на "Северен поток 2" ще са необходими още четири-пет седмици.

В средата на септември Германия отбеляза, че Украйна трябва да остане страна, през която се транзитира газ след пускането на "Северен поток 2".