Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че докато централната банка е постигнала напредък към "силна икономика" с нарастващи заплати, много работници с по-ниски доходи не са усетили резултата от това.

"Мисията на Федералния резерв е да насърчава силна икономика и стабилна финансова система. Радвам се да кажа, че сме постигнали голям напредък към тези цели", посочва Пауъл, цитиран от Bloomberg.

Повтаряйки своето виждане за икономическата сила на САЩ, централният банкер изтъкна спада на безработица в САЩ до най-ниското ниво от половин век, увеличаването на заплатите, увеличеното богатство на домакинствата и по-голямото потребителско доверие подкрепят солидните потребителски разходи.

Икономиката на САЩ обаче е изправена пред дългосрочни предизвикателства, сред които бавно нарастване на заплатите на работниците с ниски доходи през последните десетилетия, ръста на производителността, който се е увеличил едва наскоро, и застаряващото население.

"Ползите от тази силна икономика и стабилна финансова система не достигат до всички американци. Съвкупната статистика има тенденция да прикрива важни различия по доходи, раса и география", изтъкна той.

Коментарите на Пауъл не се отнасят директно до икономическата му перспектива или политика. Миналата седмица гуверньорът заяви, че лихвените проценти на Федералния резерв се доближават до размера на оценките, които членовете на Федералната комисия за отворени пазари считат за неутрални, което нито стимулира, нито забавя икономиката.

Пауъл похвали предшественика си Джанет Йелън и обеща да продължи "посланието" й за създаване на по-приобщаваща икономика, която да е от полза за повече американци.

Членът на Фед Лаел Брейнард също похвали Йелън, тъй като е подхождала с внимание към общностите с по-ниски доходи, които биха пострадали най-лошото по време на рецесия.

"Председателят Йелън привлече темата за икономическите различия в челните редици на нашите разговори, последователно подчертавайки важността на една икономика, която работи за всички", каза Брейнард.