Германия "ще бъде по-бедна" заради войната на Русия срещу Украйна. За това предупреди министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от местните медии. Покачващите се цени на енергията подхранват рекордна инфлация и заплашват да насочат най-голямата европейска икономика към рецесия.

"Не е възможно това да приключи без разходи за германското общество, това просто е немислимо", заяви Робърт Хабек пред ZDF.

"Вярвам, че сме готови да платим тази цена, която все пак е достатъчно малка в сравнение със страданията в Украйна", допълни Хабек.

Германия се готви за спиране доставките на руски газ

Германия се готви за спиране доставките на руски газ

Към Министерството на икономиката ще бъде създаден кризисен щаб

Предварителните данни от Федералната статистическа служба на страната за инфлацията в Германия показват, че тя е достигнала 7,3% през март. Това е най-високото ниво от повече от 40 години. А основният виновник за това е покачването на цените на природния газ и петрола, които нараснаха с близо 40% спрямо предходната година.

Повишаването на цените на енергията беше проблем за германската икономика месеци преди Русия да нахлуе в Украйна. Днес войната и опасенията, че ще доведе до срив на доставките в Европа тласкат цените нагоре още повече.

Това е особено опасно за Германия, която е най-големият енергиен клиент на Русия в Европа. Германското правителство посочи, че спорът за плащанията с Русия - която изисква "недружелюбните" страни да плащат в рубли за своя природен газ, а не в евро или щатски долари, както е посочени в договорите - може да доведе до сериозен недостиг на гориво.

"Високата зависимост от руските енергийни доставки води до значителен риск от по-ниско икономическо производство и дори от рецесия със значително по-високи темпове на инфлация", се казва в изявление на Германския съвет на икономическите експерти.

Германия трябва незабавно да направи всичко възможно, за да вземе предпазни мерки срещу спиране на руските енергийни доставки и бързо да сложи край на зависимостта си от руските енергийни източници, категорични са експерти. Иначе едва ли я чака нещо добро.

Над 50% от предприемачите у нас предпочитат да правят бизнес с Германия

Над 50% от предприемачите у нас предпочитат да правят бизнес с Германия

Китай и Русия заемат едни от последните места в класацията