Повишаване на цените на храните в Турция заплашва да спре намаляването на инфлацията в южната ни съседка. Пред януари там се стигна до недостиг заради наводнения в Анталия, пише Bloomberg.

Данните, които трябва да бъдат публикувани днес, ще покажат, че инфлацията за януари остава на нива от 20,3 процента спрямо същия период на миналата година - колкото бе и през декември.

Ако двумесечния спад на цените спре, турската централна банка най-вероятно ще бъде по-малко готова да намали основната лихва.

Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото

Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото

Страната има за цел да произвежда по 50-60 тона от жълтия метал годишно до 2023 година

От 1 януари цените на електроенергията и природния газ намаляха с 10 процента и това със сигурност има позитивен ефект за намаляване на общата инфлация, но цената на храните - най-големият фактор в кошницата - върви нагоре, според Инан Демир, икономист в Nomura Plc. Според Bloomberg той е икономистът, който прогнозира най-точно инфлацията в Турция.

Годишният ръст на цените е около 20 процента и по-висок през последните шест месеца. Пред декември той се забави до около 25,1 процента от 25,7 процента през предходния месец.

За да се справи с проблема, Турция ще увеличи и периода, в който ДДС намалява частично за определени продукти, с още три месеца до края на март.

Очаква се през 2018 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт на Турция да бъде около 4 процента благодарение на силното първо полугодие. За 2019 г. прогнозите са за ръст от около 5 процента.

Бум на покупките на жилища от чужденци в Турция

Бум на покупките на жилища от чужденци в Турция

Истанбул остава най-силният имотен пазар в страната