Цените на петрола се покачват във вторник сутринта, частично възвръщайки резкия спада от предния ден, инвеститорите наблюдават геополитическите рискове в Близкия изток и Източна Европа.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време се тъгуват по $86,90, което е $0,63 по-високо от цената на затваряне на предишната сесия. В понеделник тези контракти силно поевтиняха с $1,62 (1,8%) до $86,27 за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е $83,80 за барел, което е $0,49 над крайната стойност на сесията в понеделник. Ден преди това цената на тези договори падна с $1,83 до $83,31 за барел.

От началото на годината петролът поскъпна с над 10%. Анализатори отбелязват, че ралито на петролния пазар през последния месец е "твърде далеч пред реалностите на физическия пазар".

Както се съобщава, НАТО привежда въоръжените си сили в бойна готовност и изпраща допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа във връзка с натрупването на руски сили близо до Украйна.

Междувременно йеменските бунтовници хути изстреляха две балистични ракети по Абу Даби, прихванати от силите за противовъздушна отбрана на Обединените арабски емирства. В отговор войските на ОАЕ унищожиха мястото, от което беше направено изстрелването, съобщи телевизионният канал Al-Arabiya, позовавайки се на Министерството на отбраната на ОАЕ.

Във вторник пазарът очаква публикуване на данни от Американския петролен институт (API) за състоянието на стоковите запаси от енергоносители в САЩ. Официалният доклад на Министерството на енергетиката ще бъде публикуван в сряда.

Търсенето на бензин и дизел в САЩ е намаляло през седмицата до 21 януари, според Трой Винсент от DTN, което предполага по-високи запаси от горива. Запасите от бензин в САЩ също нараснаха рязко през предходната седмица, надминавайки края на януари миналата година, добави той.