Спрени производства и по-високи цени на стоки и услуги. Това са прогнозите за ефекта от спрените доставки на руски газ.

Хлебопроизводството е един от секторите, които се очаква да бъдат сериозно засегнати от спирането на руските газови доставки.

"Големите хлебопроизводители работят основно, ползвайки електроенергия, а по-малките имат комбинирани пещи за газ и електричество. Това, което е важно да кажем, е че при хляба не се очаква каквото и да е шоково поскъпване, защото ние сме в огромна конкуренция един с друг", каза пред БНТ Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебари и сладкари.

Не толкова опитмистични са от хлебозаводите в Белослав - един от големите производители в страната, където липсата на газ ще бъде фатална.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

"И двата хлебозавода са само на газ, така че ще се наложи да преустановим работа", каза Димитър Петров, търговски директор на хлебозавода в Белослав.

Топлофикациите в страната също са сериозен потребител на газ. И макар най-голямата - "Топлофикация София" да е получила уверения, че газ ще има, притесненията остават:

"За съжаление обаче информацията е, че цените за май ще бъдат по-високи, което със сигурност ни притеснява много", съобщава столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Количества газ за болниците също има, но в Стара Загора вече се притесняват за следващия отоплителен сезон.

"Ако ситуацията към този момент не бъде решена, отоплението на голяма част от болниците в нашата страна ще бъде невъзможно", каза проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

Природният газ се оказва незаменим източник на енергия и за други отрасли:

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

Решението е едностранно

"Замяната с електричество при нас е неприложима, вариант който сме обсъждали, е да минем на алтернативно гориво като мазут, което ценово е неизгодно, имайте предвид, че нашата продукция е 70% за износ. Вдигайки себестойността, предполага да излезем извън пазара", каза Георги Жеков - собственик на компания за конфитюри.

Спирането на газа може да удари сериозно редица сектори като машиностроенето, металургията и стъклопроизводството в страната ни, категорични са експертите. Причината е, че най-вече там се използва природен газ.

Фабрика в Стара Загора произвежда около 70% от чугунените отливки в България. "Ситуацията с газа ни изненадва на фона на всички останали събития от последните години, за които платихме скъпа цена и въпреки това продължаваме да работим. Но на липсата на газ не можем да намерим никакво решение", заяви пред Нова тв Слави Янакиев - ръководител на фабриката.

"Досега плащахме всичко по договорите си, работехме и на загуба, но не спирахме. А сега ако спрем работа, трябва да обясним на всички наши партньори защо в България няма газ, а в цяла Европа има", каза още той.

При високи цени на природния газ, съчетани с високи цени на електроенергията, които не се компенсират, много предприятия ще затворят, прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал.

"И това е в ситуация, в която имаме златния шанс да увеличим своя дял в скъсяването на веригите на доставки. Ние сега имаме златната възможност индустрията да дръпне, защото много доставчици от Западна Европа търсят да преместят доставките по-наблизо", каза Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Цената на тока също ще върви нагоре, според прогнозите

"Повишаване цената на тока, аз прогнозирам около 500 лева за мегават и съответно драстично повишаване на цената на газа. Ние ще издържим, но икономиката колко ще издържи, колко ще се свие, потребителите какви цени ще плащат. Иначе да - ще бъдем живи, здрави, но бедни", каза Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

Други чертаят не толкова драматичен сценарий за икономиката ни

"Със сигурност ще има някакво сътресение на двете газови борси, така или иначе ликвидността там е сведена до минимум. Вероятно ще има повишение на цената, въпреки че за последния месец цената на спот пазара върви надолу. Така че, честно казано, не би трябвало да има някакви сериозни увеличения", каза Васко Начев, енергиен експерт.

Гръцки медии: България може да се снабди с газ от терминала на о-в Ревитуса

Гръцки медии: България може да се снабди с газ от терминала на о-в Ревитуса

Според коментарите на специалистите в гръцките медии България има възможност да покрие част от нуждите си от руски газ, но не изцяло на този етап

Според Васко Начев това е чисто търговски спор и ако България заведе дело в арбитражен съд срещу действията на руската страна, със сигурност ще го спечели.