Дocтaвĸитe нa пpиpoдeн гaз oт "Гaзпpoм Eĸcпopт" зa Бългapия са cпpeни. Това означава, че cчитaнo oт 27 aпpил 2022 г. страната ни остава без руски газ, въпреки, че e изпълнилa изцялo зaдължeниятa cи и e извъpшилa вcичĸи плaщaния, изиcĸвaни пo нacтoящия дoгoвop. Единствената друга страна, към която Москва налага подобна санкция е Полша. 

"Към края на работния ден на 26 април Газпром експорт не получи плащания за доставките на газ през април от тези компании Булгаргаз (България) и PGNiG (Полша) в рубли, в съответствие с указа на президента на Русия. Федерация № 172 от 31 март 2022 г. г. плащанията за газ, доставен от 1 април, трябва да се извършват в рубли, като се използват новите данни, за които контрагентите са уведомени своевременно", се казва в съобщение на компанията, цитирано от Интерфакс.

В тази връзка от "Газпром експорт" уведомили "Булгаргаз" и PGNiG (Полша) за спиране на доставките на газ - от 27 април до извършване на плащането по реда, установен с указа.

От полската PGNiG потвърдиха пред Ройтерс, че доставките на синьото гориво към страната са преустановени. 

"България и Полша са транзитни държави. В случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем", припомнят от "Газпром".

Kъм нacтoящия мoмeнт нe ce нaлaгaт oгpaничитeлни мepĸи зa ĸoнcyмaциятa в Бългapия, но какво предстои според експертите?

За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна, очаквахме натиск върху цената, за мен това е наказателна акция. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на БНТ.

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

Решението е едностранно

Според Хиновски основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон.

И според председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов плюсът в ситуацията е, че сме в края на отоплителния сезон.

"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", обясни Павлов.

Имаме ли алтернатива

Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си, заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на Нова тв. По думите му веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут. 

Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление, коментира Пламен Павлов.

"Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници", допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова "трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини", добави Божков.

По думите на Еленко Божков най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви Пламен Павлов пред Bulgaria ON AIR.

"Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището", смята Еленко Божков.

Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители.

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

В момента Съединените щати са на второ място

"Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво", обясни Божков.

"Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок", поясни още той.

Според енергийния експерт има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България.

"Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега", обясни Еленко Божков.

"Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", разясни Пламен Павлов.

Според Иван Хиновски две от ключовите мерки в настоящата ситуация са - да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция.

Според Хиновски може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с "Газпром".

"Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий", каза още Хиновски.

А с колко би се увеличила цената на алтернативното гориво, Еленко Божков прогнозира 30% ръст.

Защо се стигна до тук?

България и Румъния са получили достъп до гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

България и Румъния са получили достъп до гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

Гърция играе ключова роля за сигурността на доставките на газ в ЕС

Според бившият директор на Българския енергиен холдинг - Илиян Василев, това е политически ход.

"Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора", заяви Василев.

"Аз не смятам, че тази стъпка на "Газпром" ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев", поясни Василев. 

Пламен Павлов също е на мнение, че правителството носи отговорност в създалата се ситуация.