Международната агенция Standard & Poor's (S&P) намали снощи  кредитния рейтинг на Турция и заяви, че опитът за военен преврат през миналия уикенд ще ерозира допълнително институционалните проблеми и финансовите баланси на страната. Курсът на националната валута - лирата, продължава да пада.

Суверенния рейтинг на Турция в чужда валута бе понижен с една степен до "ВВ" от "ВВ+", с което агенцията го позиционира  го още по-дълбоко в територията на т.нар.  "боклук" (високорисков рейтинг).

„Очакваме период на повишена непредсказуемост, който може да ограничи притока на капитали във външно зависимата икономика на Турция, посочват от агенцията. 

В същото време от S&P " отбелязват, че перспективата пред новия кредитен рейтинг е негативна, което означава, че може да се очаква по-нататъшно негово понижение в средносрочен план.

В понеделник агенция "Мудис" обяви, че е възможно да понижи кредитния си рейтинг за Турция, след като направи оценка на негативния ефект от опита за военен преврат в страната.

Пониженият кредитен рейтинг от страна на "Стандард енд Пуърс" и новината за въвеждането на извънредно положение в Турция за срок от три месеца доведе до нова вълна от разпродажби на местната валута, към нейно историческо дъно, съобщава bnr.bg. 

Късно вчера американският долар поскъпна до рекорден връх от 3,0970 турски лири, пробивайки предишния от 3,0740 лири, достигнат на 24-ти септември 2015 година.

Еврото от своя страна поскъпна към 11-седмичен връх от 3,4077 турски лири, но на този етап задържа под нейния връх за настоящата година около 3,4218 нивото, достигнат в началото на май и под историческия връх около 3,4786 турски лири от септември 2015 година. 

Фондовата борса в Истанбул също остава под солиден натиск от разпродажби на акции, като днес турският индекс BIST 100 се понижава с 3,42% и вече губи над 13% от стойността само в рамките на настоящата седмица след неуспелия военен преврат в страната и последвалата  мащабна "чистка" на противниците на президента Ердоган.