Растежът на българската икономика ще достигне 3,2% през 2019 г., пише Световната банка в последния си доклад. Предходната прогноза на институцията гласеше, че брутният вътрешен продукт на страната ни ще запише експанзия от 3%. Очакванията за следващите две години са за 3% и 3,1% съответно.

Двигател на растежа ще бъде крайното потребление, което ще компенсира очаквания спад на износа, коментират от Световната банка. Потреблението ще бъде подкрепено от повишенията на заплатите в публичния сектор и на пенсиите, както и на ръста на възнагражденията и заетостта в реалната икономика.

Световната банка очаква и повишение на инвестициите през второто полугодие, отбелязвайки местните избори и процедурата по закупуване на нови изтребители за Българската армия. Но и посочва, че вложенията зависят до голяма степен от европейските фондове. Все пак очакванията са и че те ще нараснат с наближаването на края на периода.

Балансът по текущата сметка най-вероятно ще остане на позитивна територия, но ще се свие през 2019 г. спрямо предходната година, тъй като износът на стоки и услуги е по-слаб през второто полугодие. Слабият туристически сезон също ще се отрази негативно.

МВФ отново понижи очакванията за световния растеж

Междувременно от Международния валутен фонд (МВФ) за пети пореден път намалиха прогнозата си за световния растеж. Като основна причина за това експертите от Фонда посочват забавянето на най-големите икономики в резултат на търговските конфликти.

От международната институция очакват световният растеж да не надхвърли 3% през 2019 година при прогнозиран такъв от 3,2% през юли. За следващата година прогнозата е понижена от 3,5 на 3,4 на сто. Очакванията за настоящата година са най-слабите от 2009 година насам.

В средата на миналата година от МВФ заложиха растеж от 3,9% за 2019 година. Заедно с това експертите посочват икономическата ситуация и слабите инвестиции за основна причина за почти незабележимото увеличение на обема на световната търговия с 1,1% от 3,6% през миналата година.

"Със синхронизирано забавяне и несигурно възстановяване глобална перспектива остава несигурна", посочва главният икономист на МВФ Гита Гопинат, цитирана от Bloomberg. "Няма място за политически грешки, а има спешна нужда политиците да съдействат за намаляването на търговската ескалация и геополитическите сътресения", допълва тя.

Що се отнася до отделните държави, Фондът "оряза" прогнозата за растеж на Щатите е понижена с 0,2 процентни пункта до 2,4 на сто. За Китай тя е намалена до 6,1% за настоящата година и до 5,8 на сто за следващата.

Прогнозата за ръста на БВП в Еврозоната беше ревизирана до 1,2% за 2019 година и до 1,4% за 2020 година. Конкретно очакванията за растежа в Германия, Франция, Италия и Испания са намалени.

Занижената прогноза идва точно преди годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон през тази седмица.