Румънската икономика успя да навакса и да настигне Бразилия и Мексико през последните 25 години, но все още изостава по развитие значително зад много от страните в Централна и Източна Европа, посочват в свой доклад от Световната банка за северната ни съседка.

Според изчисленията на експертите растежът на румънската икономика между 1992 и 2016 година е бил с 1% по-висок в сравнение със средното ниво за развиващите се пазари в Европа и с над три пъти по-висок от този за Европейския съюз.

"Впечатляващо е, че Румъния успя да навакса и да настигне икономиките на Бразилия и Мексико, като през 1992 година брутният национален доход на двете страни е респективно три и четири пъти по-висок от този на европейската страна", се казва в документа.

Въпреки стабилните ръстове през последните две десетилетия северната ни съседка все още изостава зад по-големите икономики в региона.

"Към настоящия момент развитието на Румъния е с между 7 и 10 години по-назад от това на други страни в Централна и Източна Европа като Полша, Словакия, Унгария и Чехия и е с 35 години зад страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", коментират още специалистите.

От Световната банка посочват, че страната няма да се справи лесно с това изоставане, ако не работи за изграждането на повече стабилни икономически центрове.

"Букурещ остава най-атрактивното място за привличането на чужденци. Клуж-Напока и Тимишоара също се справят добре, но дали тази тенденция ще се запази зависи не само от динамиката на пазара, но и от усилията за по-добро управление", обясняват от международната институция.