Венецуела има повече петрол, от която и да е друга държава на Земята. Въпреки това обаче страната купува черно злато от Щатите.

Разследване на компанията ClipperData, цитирано от CNN Money, показва, че кораб, натоварен с половин милион барела американски петрол, бил засечен на венецуелско пристанище през миналата седмица. От там той отпътувал за холандския остров Кюрасао в Карибско море.

Фактът, че южноамериканската страна внася черно злато от САЩ е учудващ, тъй като по изчисления на Енергийната информационна администрация запасите на Венецуела се равняват на 298 милиарда барела. Количеството е по-голямо от това, с което разполагат Саудитска Арабия, Русия и Иран и е осем пъти по-голямо от запасите на Щатите.

Къде е уловката? Петролът, който се добива във Венецуела е прекалено тежък и труден за преработка, а той трябва да бъде рафиниран, преди да бъде продаден на други държави.

По думите на анализатора в ClipperData Нилофар Сайди страната първо смесва своето черно злато с по-леко и качествено такова, внесено отвън. Той коментира, че преди е било внасяно такова от Русия, Ангола и Нигерия.

“По-евтино е да докараш танкер с лек петрол от Щатите обаче, отколкото такъв от Западна или от Северна Африка”, обяснява Сайди. Подобна схема стана лесна за изпълнение, след като през декември 2015 г. Вашингтон премахна забраната за продажба на черно злато на други държави, която беше в сила цели 40 години.

И въпреки напрежението между двете страни, венецуелската държавна енергийна компания PDVSA побърза да потърси партньорство в сферата с Щатите.