Туризмът в Турция се изправя пред сериозни проблеми след атентата навръх Нова година в нощен клуб в Истанбул.

За фаталната атака, в която живота си загубиха 39 души, а много други бяха ранени, отговорност пое "Ислямска държава".

Сред жертвите на инцидента се оказаха и туристи от 14 държави, сред които Канада, Русия и Индия, а това е последното от поредицата терористи нападения, които удариха сериозно върху туристическия сектор в южната ни съседка.

Съвсем наскоро, през 2014 година, Турция се нареди сред шестте най-популярни в света места за туризъм, посрещайки около 40 милиона посетители годишно, пише CNN Money.

Но посещенията се стопиха рязко след неуспешния преврат и множеството атаки, извършени от "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници.

Според събиращата данни за пътувания фирма ForwardKeys броят на туристите, влизащи в Турция през летищата, е паднал с 21 на сто през 2016 г.

Дори преди последната атака в турската столица се очакваше броят на пътуващите към страната да се стопи с още 22 процента през първите няколко месеца на 2017-а година.

"За нещастие на Турция атаката в нощния клуб в новогодишната вечер вероятно ще продължи да засилва опасенията относно сигурността на дестинацията", обясни изпълнителният директор на компанията Оливър Джагър.

"Може да отнеме около седмица, преди да успеем да уточним пълния размер на щетите от тази атака върху посещенията на Турция", допълни той.

Събраните от фирмата данни сочат още, че туристическите записвания за Истанбул са паднали с 69 на сто през седмицата след бомбения атентат на летището в турската столица, който разтърси страната през юни.